tirsdag den 4. december 2012

Krig


  1. Krig

    • Hvad er forskellen på kristen hellig krig og jihad?
Kristen hellig krig
 Gud stod bag de kristne hellige krige, og de var derfor mere retfærdige end almindelige retfærdige krige. Korstogene blev også anset som hellige, da paven havde autoriseret dem. 
Der var nogle kriterier dengang, som skulle opfyldes, før de var retfærdige.
Bl.a. at man skulle have en retfærdig grund til at føre krig, eksempelvis forsvar mod overgreb eller for at genvinde noget, der var blevet taget fra én. Krig skulle også føres med den gode hensigt og godkendes af en legitim autoritet, som f.eks. paven. 

Jihad
Jihad er muslimernes hellige krige. Der findes to forskellige jihad, den store og den lille. Den store jihad er den personlige anstrengelse for at være en god muslim, og den lille jihad, som er den væbnede kamp mod islams fjender. Ligesom der findes en legitim autoritet i de kristne hellige krige, findes der også en legitim autoritet i jihad, dette kaldes for en kalif. 

Forskellen på disse to hellige krige, er at i jihad kæmpede man for at forsvare islam, og i kristendommen stod Gud bag krigene. De kristne brugte dog også forsvar, som grund til krig. 

    • Findes der retfærdige krige i dag? – og hvem er i givet fald krigens legitime autoritet? 
    • Der findes forskellige autoriteter i verdenen, der slår sig på de skal opretholde fred i         verdenen. F.eks som FN og EU. I den vestlige verden kræver det flertal at gå i krig, dog er dette  blevet brudt af USA i f.eks i forhold til krigen mod terror.  

Ingen kommentarer:

Send en kommentar