fredag den 30. august 2013

Anden globaliseringsbølge - afkoloniseringsprocessen



I store dele af Afrika og Asien var man stadig under europæisk styre, men kolonimagterne var efter Anden Verdenskrig (1945) svækkede og havde derfor svært ved at opretholde kolonistyret. Dette resulterede i, at mange kolonier blev selvstændige efter kun 15-20 år. I Sydamerika så det lidt anderledes ud, da de havde haft selvstændighed i flere år. De havde et samarbejde med USA, hvilket gjorde at lande som f.eks. Chile og Brasilien havde nyere teknologi til at producere våben til dem. Samarbejdet fortsatte efter krigen. Det var dog ikke alle lande i Sydamerika, som klarede sig lige godt, da nogle satsede på landbrug og minedrift.
I Asien var situationen mere kompliceret. Nogle valgte at gå fra kolonistatus til selvstændig stat, f.eks. Burma og Kina, som isolerede sig fra verdensøkonomien (de gik efter en selvforsynende-strategi). Hvorimod lande som Taiwan, Singapore, Indonesien og Indien valgte en mere åben økonomisk strategi.
De britiske kolonier i Afrika prøvede at skabe en lokal elite for på den måde at gøre dem mere klar til selvstændighed. Storbritannien ville fortsætte et samarbejde, som allerede eksisterede i Canada og Australien, der blev kaldt "Commonwealth".
Frankrig gjorde det på en anden måde en Storbritannien. De ønskede, at kolonierne blev en del af det franske imperium, hvilket resulterede i en mere blodig afkolonisering. Det vil sige, at der var store forskelle på kolonimagternes måder at afkolonisere; nogle gik det godt, andre ikke. Hvilket er en faktor til Afrikas nuværende økonomi. 

Hilsen gruppen indeholdende Mette, Katrine, Caroline, Mathilde og Nikita

Ingen kommentarer:

Send en kommentar