fredag den 7. februar 2014

Caroline, Kristine, Joakim, Mathias, Mathilde og Maria


  1. Det liberale demokrati:
    1. Angiv vigtige kendetegn?
      Flertalsprincipper, offentligt skolevæsen for alle, før var individet underlagt, men er nu en gradvis borger i en nationalstat, hvilket medbringer nye rettigheder: valgret, ret til lovens beskyttelse, talefrihed, ejendomsret osv.
    2. Forklar hvorfor liberalt demokrati ofte er knyttet sammen med økonomisk liberalisme? Økonomien skulle udfolde sig under fri konkurrence uden statens indgreb. Der skulle altså herske frihandel.
    3. Hvorfor udvikles det liberale demokrati særlig i Vesteuropa og USA?
      Det liberale demokrati udviklede sig særligt i de vestlige lande fordi det var samfund med en relativ veludviklet økonomi.
    4. I hvilke hovedstater er det stabilt og udviklet i perioden 1919-39?
      Tyskland, Storbritannien, Rusland, Østrig, Holland, Belgien, Frankrig, USA og Tjekkoslovakiet.


  1. Den 1. verdenskrig
    1. Forklar hvordan det kunne lade sig gøre at demokratiske stater (fx Storbritannien og Frankrig) og meget autoritære stater (Rusland indtil 1917) kunne være allierede under krigen?
      Det der bandt dem sammen var et forsøg på at hindre specielt tysk dominans, det var ikke en kamp mellem ideologier og politiske systemer, men en kamp om politisk og økonomisk magt.
    2. Hvorfor kunne arbejderklassen og arbejderbevægelserne i de forskellige stater ikke samarbejde om at forhindre krigen, når det var deres mål?
      Sociallist partierne havde forventet at arbejderne ville gøre modstand mod krigen, men det modsatte skete og arbejderne meldte sig uden protester til hæren. Dette skete blandt andet pga. tidens nationalisme.

    3. Blev de 14 punkter omsat i praksis ved freden i Versailles?
      Nej det gjorde det ikke, og Tyskland blev pålagt skylden og krigserstatning.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar