mandag den 24. februar 2014

Danmarks medlemskab i EU

o   Danmarks medlemskab af EU

Danmark blev medlem af EF i 1973 fordi general Gaulle som før havde afvist Danmark, England, Irland og Norge gik af, og der var derfor åbnet for nye forhandlinger om landes medlemsskab. Da Danmark søgte medlemsskab i 1961 og 1967 stemte Frankrig nej. 

o   Det indre marked

Det indre marked er et marked inden for EF. Det er et marked der handler om fri bevægelighed i forhold til varer, uddannelse, arbejdskraft og tjenesteydelser. Målet var at få hindringer mellem de enkelte EF-lande fjernet. Det handlede om fælles standarder som skulle sikre et større samarbejde som blandt andet kunne styrke handelen og økonomien. 

o    Danskernes nej til Maastricht i 1992?

Maastricht-traktaten i 1992 gik ud på at EF skulle blive mere end et fællesskab, det skulle være en union med eksempelvis fælles valuta, fælles udenrigs- og sikkerhedspolitik og fælles militær. Danmark stemte nej på grund af frygten for tab af national selvbestemmelse og frygten for mere union. 


o    Liste over argumenter for og imod EU

For:  - økonomiske fordele
         - flere og nemmere handelsmuligheder
         - mulighed for at stå stærkere overfor supermagterne, både ift. handel, men også ift. militær og krige 

Imod: - tab af suverænitet for det enkelte land 
          - "harmonisering nedad". Fordi at man i EU skal have samme standarder f.eks. mht. miljø og fødevarer, kan man som dansk selskab f.eks. ikke sige nej til at købe tyskefødevarer på det grundlag at de er gødet med skadelige stoffer, da man fordi begge lande er et EU land skal have samme regeler for dette. 
          - "Demokratisk underskud". Befolkningen føler ikke at EU er nærværende i deres dagligdag, og mange føler sig ikke inddraget i EU. Desuden føler mange 'almindelige' borgere at EUs arbejde er ugennemskueligt.



Gruppemedlemmer: Maiken, Cecilie, Nikita, Mette og Agnes

Ingen kommentarer:

Send en kommentar