fredag den 7. februar 2014

Kulturkamp og koldkrig i Danmark



Gruppe 4: Mette, Maiken, Malene, Sarah, Kamille, Miranda

  1. Kulturkamp og politisk kamp i Danmark
    1. Både nazismen og kommunismen vandt tilhængere i Danmark i mellemkrigstiden, men ikke mange. Forklar hvorfor?
Det liberale demokrati var stærkt integreret i Danmark. Der var en stærk konflikt mellem højre- og venstreorienterede folk og partier - de holdt på en måde hinanden i skak. Der var heller ikke så mange danskere, der var så ekstremistiske og radikale som tilhængere af de omtalte ideologier - flere partier, vi også kender i dag, var der stor tilslutning til (især på ungdomsfronten).

    1. Hvad var de danske kommunisters argumenter for at søge et nyt system indført i Danmark?
      De mente at kapitalismen havde spillet fallit pga. Den store arbejdsløshed i 1930’erne.

    2. Hvad var de danske nazisters argumenter for at søge et nyt system indført i Danmark?
      Partisystemet, parlamentarismen og fagforeningerne var skadelige. Derfor skulle nationen stå sammen og Danmark skulle lære af udviklingen i Italien og Tyskland.

    3. Hvordan så danske nazister og kommunister på hinanden?
      Nazisterne og kommunisterne havde et meget konfliktfyldt forhold, slåskampe mellem højre- og venstreorienterede unge var almindelige ved de politiske møder.

    4. Flere væsentlige danske forfattere og skribenter blev kommunister – men ikke særlig mange blev nazister. Forklar hvorfor?
De mente simpelthen, at nazismen var for radikal, bl.a. mht. holdningerne om jøder. I 1930'erne var mange unge meget politisk og ideologisk engagerede – de blev medlemmer af partiernes ungdomsorganisationer, og der var ofte kraftige debatter eller ligefrem slåskampe ved møderne – hvorfor? Der var forskellige holdninger. Folk var meget politisk engagerede.

I 1930'erne var mange unge meget politisk og ideologisk engagerede – de blev medlemmer af partiernes ungdomsorganisationer, og der var ofte kraftige debatter eller ligefrem slåskampe ved møderne – hvorfor?
  1. Danmark og den kolde krig

    1. Hvordan var holdningen i Danmark til henholdsvis kommunismen (Sovjetunionen) og til den amerikanske liberalisme?
      Danmark knyttede sig til de vestlige værdier og tilsluttede sig Nato. Kampen mellem ideologierne var også intern i Danmark.

    2. Det danske kommunistparti (DKP) havde væsentlig tilslutning i 1945, men blev betydningsløst fra 1956. Forklar det?
      Det gjorde det fordi Sovjetunionen nedkæmpede et ungarsk opstand mod kommunismen. Hvilket jo går udover det danske kommunist parti. Herfra dannes nye partier som f.eks. SF.

    3. I 1960'erne og 1970'erne opstod nye bevægelser der byggede på revolutionær socialisme og marxisme. Hvorfor opstod de på dette tidspunkt – og hvem tilsluttede sig dem?
      Dem der tilsluttede sig var studerene og intellektuelle pga. Kulturelle forandringer  og nybrud. Det var ikke kamp om ideologier og politik. Det kunne de godt lide.

    4. De store politiske i Danmark byggede alle på et liberalt demokrati. Hvad var de så i stedet uenige om?
      De var uenige om graden af statsindflydelse og de overordnede principper om det politiske parti og frihedsrettighederne, blev set som noget selvfølgeligt.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar