tirsdag den 11. september 2012


1.    Livet i byen
Beskriv fordele og ulemper ved at bo i en antik by, og nævn mindst 3 områder, hvor forholdene adskiller sig tydeligt fra livet i et moderne, nutidigt samfund. Inddrag evt. kilde 7 med billede af gravrelief for at vide mere om erhvervslivet i byerne.


Fordel og ulemper ved antik by:

Der var flere muligheder i byen end på landet bl.a. i forhold til kulturelle tilbud.

Staten var som udgangspunkt god mod borgerne men hvis de gjorde noget de ikke kunne lide, så havde de en stor militærstyrke, den romerske hær, som de som udgangspunkt brugte mod fjender udefra, men som de også kunne bruge, hvis der var nogen form for internt oprør, altså imellem borgerne. Den romerske hær skabte også tryghed for borgerne i byen, altså en fordel.

Til gengæld var der ingen mulighed for at komme i kontakt med omverdenen – det var i hvert fald meget svært. Flertallet vidste ikke, hvad der foregik udenfor byen.

Forskelle på i dag og dengang:

Der var ikke nogen offentlig transport dengang, og heller ikke nogen mulighed for at kommunikere med folk uden for byen eller landet. Dvs. ingen globalisering, og fordi folk var meget uvidende over for det ukendte var de heller ikke specielt venlige mod fremmede. En anden stor forskel på i dag og dengang var at alting foregik i ”høreafstand”, som det er formuleret på side 41, altså tæt på den enkelte.

Udover det var befolkningen i de antikke byer ikke så materialistiske, som vi er i dag. Man tjente kun så man lige nøjagtigt havde råd til det nødvendige, og arbejdede derfor ca. 50% mindre end vi gør i dag. Det har selvfølgelig betydet et mindre stresset samfund, hvor man højst sandsynligt har haft mere tid til at være social med venner og familie.  

Ingen kommentarer:

Send en kommentar