tirsdag den 11. september 2012

Fra Oikos til bystat og kejserdømme


     Miranda, Alberte, Nikita, Mathilde og Maria


·      Hvordan var antikkens demokrati organiseret? Hvem kunne deltage og hvad havde de magt til at beslutte? Sammenlign med vores eget demokratiske system.

I antikken havde man en folkeforsamling som bestod af familiefædre og voksne mænd som var våbenførere. I folkesamlingen mødtes de og stemte om hvilke nye love der skulle vedtages. De havde for eksempel magt til at beslutte om bymuren skulle bygges højere og skal man hæve skatterne til at få råd til det? Det var også her man valgte embedsmændene som skulle sørge for at beslutninger blev udlevet. Hvis man skal sammenligne antikkens demokrati med vores eget demokratiske system, er der en stor forskel på det offentliges rolle i indblanding af familier. I antikkens demokrati spillede det offentlige ikke en stor rolle. Det var familiens egen pligt at holde styr på det økonomiske. Det var faren der herskede i hjemmet og staten blandede sig egentlig ikke. Det var kun mænd der havde stemmeret, og de skulle være registreret til byen. Embedsmændene var den udøvende magt. Familiefædre var den lovgivende.

·      Nævn nogle forhold og personer, der var med til at undergrave det antikke demokrati
Der var mange store filosofer der var imod demokratiet, fordi de tvivlede på folks evne til at træffe beslutninger på alles vegne. Diktatorer som Cæsar og Sulla lurede altid i baggrunden når demokratiet var i problemer, så du hjalp også demokratiet på vej. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar