tirsdag den 11. september 2012

3. Livet på landet


·         Afsnittet lægger stor vægt på slaveriet, mest i Romerriget: Hvad var slavernes funktion i samfundet, og hvordan kunne slaveriet blive så omfattende?
Slaverne blev især brugt i landbruget, det var ofte næsten kun slaverne der boede på gården, mens de rige jordejere boede i byen, hvor de kunne deltage i politik og administration. Det var så omfattende pga. den romerske ekspansion mod øst, som ud over de store erobringer medførte store masser af krigsfanger, der blev set som en del af byttet og oftest også brugt i landbruget.
De fleste slaver arbejde med korn-, vin- og olivenproduktion.

·         Hvordan var det at være slave, og hvilke ændringer skete der med tiden? Inddrag evt. kilderne 4, 5 og 6, hvor slavernes forhold beskrives og diskuteres. Kilde 4 med rekonstruktions-foto viser dele af det ydre miljø, som teksterne referer til.
Slaverne kunne i perioder blive behandlet usselt på landet, men i byerne, hvor de arbejdede som tjenestefolk, blev de behandlet rimeligt. Slaven var bogstaveligtalt ejerens fulde ejendom; altså ufri. De steder, hvor slaveriet fungerede, blev slaverne ofte behandlet udmærket og kunne måske regne med at blive ”løsladt” efter nogle år. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar