tirsdag den 23. april 2013

Gruppe B: Forholdene i det tyske rige omkring 1500 samt link til Fakebook

Den katolske kirke var omkring år 1500 en betydelig magtfaktor i Europa (herunder også Tyskland). Tyskland var delt op i en lang række riger, der blev styret af grever, hertuger og kurfyrster. Greverne, hertugerne og kurfyrsterne handlede selvstændigt, men i sidste instans var det paven, der bestemte. Fyrsterne var generelt modstandere af pavestolen, fordi de ikke følte, at økonomien blev styret ordentligt. De mente, at paven tog alle deres penge, og at de ikke selv fik nok ud af forretning, dyrkning af marker osv.

Det tyske rige var imidlertid præget af en lang række problemer i senmiddelalderen. På landet blev den højere del af adelen stadig rigere, hvorimod lavadelen var udsat for et økonomisk pres, hvorfor mange af de lavadelige havde svært ved at forblive adelig. Bøndernes situation var præget af, at befolkningen voksede meget i denne tid. Fordi der kom så mange nye mennesker, var det svært for den menige bonde at brødføde sig selv og familien grundet de mindre landarealer til den enkelte. Oveni dette blev der lagt omfattende afgifter på bøndernes arbejde, mere arbejde til herremænd samt forhøjet tiende (skat til kirken).

Der var sket en polarisering (der opstår et skel) – mellem meget rige mennesker overfor de fattige i byerne. Denne polarisering i byerne var baggrund for den urolighed, der opstod omkring Reformationen.

I 1522 udgiver Martin Luther Det ny testamente på tysk.


Her er vores link til Fakebook-profilen om Martin Luther: http://www.classtools.net/fb/65/J7EK4Jg

Ingen kommentarer:

Send en kommentar