torsdag den 18. april 2013

Jacob Burckhardts renæssanceopfattelse

Jacob Burckhardt
Jacob Burckhardt var en schweizisk historiker. I 1860 udgav han sit berømte værk "Renæssancens kultur i Italien", og herefter blev tiden konstrueret som historisk periode og kaldt for renæssancen.

Burckhardt mente, at man i denne periode blev sin individualitet bevidst, og man satte sig selv i centrum af verden. Han mente, at Europa fik sit moderne gennembrud i Italien mellem år 1300 og 1500.

Hvorfor har Jacob Burckhardt ret?
For det første var Italien langt foran andre europæiske byer. Den økonomiske vækst og efterspørgsel voksede i Italien, da Italien lå geografisk godt i forhold til at være bindeled mellem Vesteuropa og Asien. Når karavanerne skulle tværs over Europa, lå Italien lige på vejen.


Mennesket blev sat i centralperspektiv for første gang. Desuden opstod et nyt verdensbillede, den moderne stat, opdagelsesrejser, bankvæsenet, universalmennesket, en selvstændig kunsterrolle, den moderne individualismes opståen etc. Der blev taget mere afstand til kristendommen, og andre normer begyndte at gælde.

At mennesket blev sat i centralperspektiv ses fx ved un uomo universale (italiensk): Universalmennesket var et menneske, der som Leonardo Da Vinco var alsidigt orienteret indenfor kunst, videnskab, natur, opfindelser og arkitektur.

Simon Munk Andersen, Mathias Dyrhøj og Jan Leth Andersen

Ingen kommentarer:

Send en kommentar