torsdag den 18. april 2013

Synspunkter på renæssancen


Der er flere forskellige opfattelser af renæssancen som historisk periode:

Jacob Burckhardt
Den schweiziske historiker Jacob Burckhardt ser helt klar renæssancen som en historisk periode, fordi den helt klart adskiller sig fra middelalderen. Han ser renæssancen som et gennembrud der moderniserede hele Europa, hvor folket blev bevidste om deres individualitet, og ikke var så afhængig af kristne budskaber og samfundets generelle normer.

Kritikere af Jacob Burckhardt
Senere har kritikere, andre historikere skudt dette billede lidt til jorden. De opfatter stadig renæssancen som en periode, men ser den ikke i lige så høj grad som en pludselig omvæltning, men mere som en gradvis. Desuden mener historikerne, at mennesket stadig var afhængige af kristendommen og tidens moral og værdier. Disse faktorer var bare ikke i så høj grad hindringer for f.eks. kunstnere og videnskabs mænd som kristendommen f.eks. var i middelalderen.

Middelalderhistorikere
Mange middelalderhistorikere mener at det der opstod i renæssancen faktisk opstod i middelalderen, og derfor kan renæssancen ikke defineres som en egentligt selvstændig periode.

Kunsthistorikere
Kunsten der opstod i renæssancen har både på det praktiske og det visuelle plan, haft stor betydning for kunsten, fordi der blev opfundet så mange nye ting. Derfor mener kunsthistorikerne klart at renæssancen er en epoke.

Renæssancen som Europæisk fænomen
Oprindeligt betrager mange historikere renæssancen som et europæisk fænomen, men nogle forskere bl.a. professor Peter Burke mener at der også udenfor Europa var kulturer der blev inspireret af antikken lige man gjorde i renæssancen, f.eks. det byzantiske rige (500-1453). Dermed mener Peter Burke også at der har været flere renæssancer på flere forskellige tidspunkter. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar