tirsdag den 15. januar 2013

Det Osmanniske Køkken


Det osmaniske- og tyrkiske køkken har en rig madtradition baseret dels på mellemøstlige traditioner i bred forstand, dels på den højtudviklede køkkenkultur, der var knyttet til det osmanniske hof i Istanbul, som i århundreder havde resurser til at eksperimenter med et væld af råvarer, krydderier og forarbejdsmetoder. Udviklingen er fortsat i det moderne Tyrkiet i tilknytning til et omfattende restaurationsliv, i sær i byerne.

Køkkenet er typisk bygget op om menuer med supper eller mange småforretter, mezze, der kan være syltede grøntsager, auberginer i forskellige varianter, skaldyr, salater, fyldte vin- eller kålblade, olien mv. Hovedretterne er okse- eller lammekød, ofte grillstegt; en specialitet er indbagte kødretter. Derefter følger desserter i form af søde kager eller frugt og tyrkisk kaffe eller te, stærk og sød.

Maden er raffineret og varieret krydret, men sjældent stærk; det er et princip, at råvaren skal kunne smages. Ofte anvendte krydderier er allehånde, paprika og kanel; desuden anvendes persille, hvidløg, citronsaft, yoghurt og krydrede olivenolier.

Beyti kebab.
Beyti kebab er et fad med enten lam eller oksekød, som er grillet på spyd og som bliver serveret i lavash. Lavash er et blødt tyndt stykke brød. Det bliver serveret med tomat sauce og yoghurt.


Sac kavurma med kalvekød
Kalvekød i strimler med tomat og grøn pepper. 














Af: Joakim, Amalie, Mathias, Munk, Matilde og Jan.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar