tirsdag den 15. januar 2013

Osmannernes Arkitektur

Stadig i dag kan der ses spor af Det Osmanniske Rige i arkitekturen i Tyrkiet. Dengang blev der opført utallige moskéer, koranskoler og osmanniske monumenter. Der blev endvidere opført badeanlæg, basarer og hospitaler af fint tilhugne sten. I det Byzantiske Rige var kirkebyggerierne baseret på brugen af kupler, buegange og planer udformede som græske kors med fire lige lange korsarme. Farverne man gjorde brug af var blå, grøn, sort og rød på en hvid bund med mønstre som blomster, planter, kalligrafi og motiver som især granatæble og tulipan.

Den Blå Moské:

I arkitekturen opstod også centralkuppelmoskéen, som eksempelvis Den Blå Moské (også kaldet Süleymaniye Camii) der var sultanen Ahmeds moské. Den blev bygget mellem 1600-1616, opført af arkitekten Mimar Sinan og er den eneste moské der har 6 minareter (en slags tårne). Den blev berømt for dens smukke udsmykning og indretning, heriblandt for de ca. 20.000 koboltblå iznik-kakler der pryder moskéen.





Topkapi-paladset:
Paladset ligger i Istanbul. I 1465 til 1853 var dette palads Osman-sultanerne officielle residens i byen. I storhedstiden kunne paladset huse op til 4000 mennesker. Paladset mistede gradvist sin værdi, fordi sultanerne flyttede til nye paladser langs Bosporus, som er det stræde, som skiller Europa og Lilleasien hinanden. Paladset blev i 1924 til et museum.




(Gruppe: Cecilie, Katrine, Maiken & Mette)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar